Brož TOUCH pro Legnický Silver Festival 2022

V polském městě Legnica se každým rokem v květnu koná festival šperku LEGNICA SILVER FESTIVAL. Jedná se o jednu z největších akcí v Evropě prezentující současný umělecký šperk a o skutečnou oslavu šperkařství. V celém městě na mnoha místech probíhají výstavy a semináře. Nejvýznamnější akcí festivalu je mezinárodní soutěž šperků, na které se každoročně sejde několik stovek prací umělců z celého světa. O kvalifikaci děl pro výstavu rozhoduje mezinárodní porota složená z renomovaných umělců, profesorů, kritiků, odborníků a sběratelů šperků. Já jsem se o festivalu dozvěděl až nedávno od skvělé šperkařky Mirky Veselé, která se v minulém roce dokonce stala laureátkou hlavní soutěže. Téma festivalu se vyhlašuje s předstihem a pro rok 2022 znělo "TOUCH". 

Jak už u mě bývá zvykem, dlouho jsem nevěděl, jaký šperk budu vyrábět a měl jsem rozkreslených hned několik konceptů. Pak, když už šlo trochu do tuhého a do uzávěrky zbývalo několik týdnů, začal jsem si v dílně tak něco zkoušet. Současně jsem si objednal vzorky speciálních folií BARRISOL používaných pro výrobu napínaných stropních podhledů v architektuře a začal s nimi trochu experimentovat. V tu dobu jsem se definitivně rozhodl pro konečný koncept a výrobu brože. 

Dotyk... slovo spojené s docela pozitivními konotacemi, vezmeme-li v úvahu lidské smysly, hmat... Barrisol se ukázal jako skvělý materiál který dokáže krásně evokovat lidskou kůži. 

No a dopadlo to už na první pokus skvěle! Porota k mé velké radosti vybrala mojí brož mezi padesát nejlepších z celého světa pro hlavní festivalovou výstavu. Navíc se stala součástí stálé sbírky  Legnického muzea šperku.

Tělo brože je celé vyrobené ze stříbra, vnitřní část je vybroušená z perspexu, povrch z Barrisolu. Uvnitř je nerezová kulička kterou lze mírným tlakem posunovat.

Takhle brož vypadá:

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popsal jsem jí jako příjemnou na dotek, hebkou, pružnou, vzrušivou...

Celistvou, ladnou, na pohled úplnou...

Uvnitř mnohdy složitou, avšak precizní, neomylnou, vychytanou, nikoli však pedantskou.

Stále ještě hovoříme o broži?   Téma zadání znělo "TOUCH"...

 

Pár snímků z postupu výroby brože:

       

             

 

A pár snímků z festivalové výstavy:

    

          

 

 

 

 

Tomáš Holub

Tomáš Holub
Tyršova 78, 294 21 Bělá pod Bezdězem
Česká republika
tel: +420 603 208 579
e-mail: tomas@tomasholub.com

 

Designed by: WEBTRUTNOV | Administrace: PŘIHLÁŠENÍ